parallax background

Тарабалка Степан Іванович

Козолій Олександр Володимирович
8 Лютого, 2023
Островський Володимир Васильович
13 Лютого, 2023
 

Тарабалка Степан Іванович

майор 114-ої бригади тактичної авіації Повітряних Сил України 09.01.1993 ‒ 13.03.2022

Народився 9 січня 1993 року у селі Королівка, Івано-Франківської області. За спогадами матері Наталії, її син змалку мріяв стати військовим льотчиком. Він любив спостерігати за МіГами, коли вони пролітали над їхнім будинком, і буквально марив небом. А ще хлопцеві подобалося стежити за тренуваннями десантників. У 13-річному віці Степан Тарабалка вступив до Прикарпатського військово-спортивного ліцею, а згодом вступив до Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба, який успішно закінчив 2014 року. Був льотчиком-винищувачем літака МіГ-29.

 

13 березня 2022 року загинув у повітряному бою над Житомиром з переважними силами російських окупантів.

Похований 17 березня 2022 в рідному селі Королівка. Залишилися дружина Олена, син Ярослав, а також батько Іван та мати Наталія.

Посмертно нагороджений медаллю України «За бойову відвагу» орденом «Золота Зірка» і званням Героя України ‒ за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

 

Міф про «Привида Києва»

Загибель Степана Тарабалки ще наприкінці березня 2022 року пов'язували з імовірною загибеллю легендарного пілота, якого охрестили «Привидом Києва». «Він був не одним із перших, він був першим» ‒ так про нього відзивалися побратими. 29 квітня 2022 року британське видання «The Times» опублікувало матеріал, в якому назвала українського льотчика Степана Тарабалку «привидом Києва». За першу добу війни йому вдалося знищити шість ворожих літаків: Су-27, МіГ-29, два літаки Су-35 та два — Су-25. Потім український ас на своєму МіГ-29 довів кількість знищених літаків агресора до 40. Своєю чергою,командування Повітряних сил ЗСУ уперше офіційно заявило, що «Привид Києва — це супергерой-легенда, чию постать створили українці! Це швидше збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці. Які раптово з'являються там, де їх не чекають!».