parallax background

Гергелюк Михайло Михайлович

Воробець Степан Степанович
8 Березня, 2023
Барчук Володимир Васильович
9 Березня, 2023

ГЕРГЕЛЮК МИХАЙЛО МИХАЙЛОВИЧ

позивний «Катана»
02.09.1992 – 18.06.2022 Старший лейтенант, командир мінометної батареї, Капелан Верховинської тероборони

Народився 2 вересня 1992 року в селі Локітка Тлумацького району Івано-Франківської області в сім’ї священника. Двомісячним немовлям майбутній Воїн та Капелан разом із батьками та братом переїжджають на Гуцульщину у Верховинський район, куди батько був направлений священником. Зростав у дусі волелюбності, національної гордості та патріотизму. Захоплювався грою на народних інструментах – сопілці та цимбалах. Відвідував гуртки бойового гопака та східних єдиноборств. З 1999 по 2009 роки – навчався в загальноосвітній школі села Верхній Ясенів Верховинського району. По закінченню школи у 2009 році вступив до Чернівецького національного університету (ЧНУ) ім. Ю. Федьковича на філософсько-теологічний та історичний факультети. Згодом вступає та завершує і військову кафедру та здобуває звання молодшого лейтенанта. З початком буремних подій на Майдані, будучи ще студентом, Михайло поїхав до Києва і став активним учасником Революції Гідності у складі Буковинської Сотні.

В 2014 році закінчив історичний факультет ЧНУ ім. Ю. Федьковича та відправився в зону АТО в складі добровольчого батальйону “Донбас”. 2015 року – вже заочно, завершив навчання на богословському відділенні філософського-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Воював у гарячих точках, зокрема у Широкіному. Був поранений. В 2016 році демобілізувався та займався волонтерською і громадською діяльністю. Згодом приймає рішення повернутися на Гуцульщину та присвятити своє життя служінню Богові. Поселився в місті Коломия на вулиці Лисенка. Відтак, 21 листопада 2020 року в Кафедральному соборі Преображення Господнього міста Коломиї преосвященним єпископом Коломийським і Косівським Юліаном рукоположений в сан диякона. А вже 29 листопада 2020 року рукоположений у сан священника.

Нагороджений відзнакою Президента України - медаллю «За участь в АТО», орденом «За мужність III ступеня» (посмертно)

За короткий час ієрей Михайло стає справжнім духовним провідником Гуцульщини – організовує недільні школи для дітей та молоді, бере активну участь у соціальній реабілітації учасників АТО та ООС. З початком повномасштабного вторгнення росії отець Михайло вступає до лав тероборони Верховини, як офіцер з бойовим досвідом тренує новобранців. 24 квітня, на самий Великдень, після відправи Пасхального богослужіння разом із місцевою теробороною відправився на війну. Відважний, принциповий, людяний, жертовний та професійний – так описували побратими старшого лейтенанта, командира мінометної батареї і капелана Михайла Гергелюка. 18 червня 2022 року під час виконання бойового завдання під Волновахою отець Михайло загинув… Йому назавжди 29 років…